Simracing och Le Mans 24h

Simracing är ett växande gren inom motorsport och förra året fick vi läsa mer om detta i vår Bulletin.

SVKG-medlem driver framgångsrikt team

Sedan förra året har vi en ny SVKG-medlem, Georgi Nedev, som tävlar på högsta nivån inom simracingvärlden, samt råkar vara stallchef för Sveriges största och mest framgångsrika simracingteam de senaste 3-4 åren, GOTeam Racing. Teamet tävlar i iRacing och rFactor2 och består för tillfället av c:a 25 förare totalt som tävlar i framförallt långloppstävlingar.

Georgi beskriver sin debut på våra Sprintrace förra året samt Vårruset i år som överraskande naturlig. All erfarenhet från simracing tillämpas direkt i verkligheten och man får till och med mycket med information och återkoppling från bilen jämfört med simulatorn. Men nu är Georgi ställd mot de tuffaste konkurrenterna i det tuffaste racet av alla.

Förberedelser

Georgi och teamet förbereder just nu det mest krävande loppet av alla – 24-timmarsloppet i Le Mans. Pärlan av långloppsracing och sista deltävlingen i den bästa ligan på simulatorn rFactor2Simracingclub.

De kör 3 bilar med 4 förare, 2 av dem i LMP2-klassen och en i GTE. Så mycket att hinna med – setup som passar alla förare i samma bil; stintschema som optimerar prestationen samt ta hand om vila och sömn; strategi att försöka ha så få depåstopp som möjligt; setup som ska vara så snabb som möjligt men precis på gränsen i de snabba kurvorna. En särskild utmaning är Porsche GTE där bränsletanken sitter vid framaxeln och bilen blir en ”widow-maker” precis innan man måste gå i depå efter 2×1-timmars stintar.

Vädret är synkat med verkligheten med risk för regn och växlande förhållanden; gummi på banan som ändras i realtid; skador på bilarna som kan påverka toppfarten för resten av racet; full 24-timmars dygnssimulering med nattkörning; förarbyten mm.

Så mycket på spel och så utmanande – precis det en racingförare önskar sig. Så följ Georgi och hans GOTeam Racing i detta äventyr.

Loppet

Följ det legendariska racet här (del 1 av 3 pga. av max. längd på 8 timmar per sändning). GOTeam Racing har en bil i LMP2-klassen med nr #247 och med den en internationell line-up inklusive en av Sveriges bästa simracingförare, Mattias Stahre, vinnare av Porsche eSports Carrera Cup Scandinavien 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=igTjq1Rgg78

Georgi kommer själv att ratta en Porsche RSR i GTE-klassen i Division 2 tillsammans med två finnar och en kroat.

SVKG önskar Georgi och hans team lycka till i racet!